Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: в Криму – нова хвиля репресій проти кримських татар


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International розцінює рішення підконтрольної Росії прокуратури анексованого Криму про припинення діяльності Меджлісу як нову хвилю репресій щодо кримськотатарського населення. Як йдеться в повідомленні організації, таке рішення «зводить нанівець одне з тих небагатьох прав, які ще залишилися у корінного народу».

На думку правозахисників, рішення про припинення діяльності Меджлісу – «лише черговий крок у серії розправ над кримськотатарським населенням».

«Рішення, оголошене де-факто прокурором Криму Наталією Поклонською, свідчить про нову хвилю репресій проти кримськотатарського народу. Ця хвиля прийшла після різкого наступу на свободу зібрань, асоціацій і виразів, які розпочалися відтоді, як Росія анексувала український Крим два роки тому», – зазначив заступник директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Заборону Меджлісу в Криму він назвав «ворожим, каральним заходом, що позбавляє кримських татар права на свободу асоціацій».

Правозахисники висловлюють стурбованість долею тих членів Меджлісу, які залишаються зараз на півострові.

«Тепер їм ще більше загрожують залякування, тиск і кримінальне переслідування», – вважає Денис Кривошеєв.

У середу, 13 квітня, призначений Москвою прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що прийняла рішення про призупинення діяльності на території півострова Меджлісу кримськотатарського народу до рішення суду. Захист Меджлісу вже заявила, що оскаржить це рішення.

Президент України Петро Порошенко звернувся до світової спільноти у зв'язку з рішенням про призупинення діяльності Меджлісу. За словами глави української держави, єдиний шлях зупинити «це свавілля» – якнайшвидша деокупація півострова.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров зазначив, що це рішення Поклонської, ухвалене за «вказівкою Кремля», буде покладено в основу звинувачень проти неї.

У лютому 2015 року Наталя Поклонська звернулася в підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні почався процес за цим позовом. Чергове засідання суду у справі призначене на 15 квітня. Керівники Меджлісу прогнозують, що, найімовірніше, суд задовольнить вимоги прокуратури.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG