Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: поліцейському оголосили підозру в побитті майданівців у 2014 році


Генеральна прокуратура України повідомляє про оголошення підозри в побитті активістів Євромайдану взимку 2014 року колишньому «беркутівцю», чинному поліцейському полку поліції особливого призначення Головного управління поліції в Києві.

За повідомленням, щодо нього розслідують справу «за фактами перевищення влади і незаконного затримання активістів громадського руху «Євромайдан» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на Кріпосному провулку у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням їх мікроавтобуса, а також службового підроблення рапорту та надання завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах».

Як заявили в ГПУ, зараз готуються клопотання до слідчого судді про відсторонення підозрюваного від посади і застосування до нього запобіжного заходу. Досудове розслідування триває, збираються докази щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших співучасників вчинення цих злочинів, повідомили в прокуратурі.

У ГПУ нагадали, що обвинувальний акт стосовно колишнього командира роти, в якій служив підозрюваний, передали до суду в січні цього року, «однак його розгляд дотепер не розпочато з причин заявлення низки самовідводів суддями Печерського та Оболонського районних судів Києва».

У лютому Святошинський райсуд Києва задовольнив клопотання обвинувачення про об’єднання кримінальних проваджень щодо колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану і пораненні 85 майданівців, із провадженням щодо інших екс-беркутівців Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, яким інкримінують вбивство 39 активістів.

У вересні 2014 року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG