Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент до кінця року скасує візи українцям – Лісничий


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європарламент має проголосувати за надання безвізового режиму українцям до Євросоюзу до кінця цього року, заявив в ефірі Радіо Свобода директор українського Інституту аналізу і прогнозування Юрій Лісничий.

За його словами, Україна виконала всі зобов’язання по «дорожній карті» з лібералізації візового режиму, яку в ЄС прописали для України, тому підстав надалі затягувати це питання немає.

«Тут все оптимістично, тому що питання безвізового режиму застосовується процедура голосування кваліфікованою більшістю. Тобто є повна впевненість в тому, що скільки б не було противників цього процесу в Європі Рада ЄС все-таки ухвалить позитивне рішення для України. Коли воно буде? Сподіваємося, що до кінця року. Насправді Європарламент обіцяє ухвалити це рішення дуже швидко», – зазначив Лісничий.

12 квітня комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган заявляв, що Єврокомісія просуватиме план щодо лібералізації візового режиму з Україною, попри негативні результати референдуму у Нідерландах щодо угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем.

Джерела у Брюсселі повідомляють, що пропозиція щодо лібералізації візового режиму для України, найімовірніше, буде оголошена до кінця квітня і розвіє побоювання Києва, що результати референдуму у Нідерландах уповільнять процес. Але досі незрозуміло, коли країни Євросоюзу та Європарламент голосуватимуть за цю пропозицію.

12 квітня у Нідерландах оголосили остаточні результати референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбувся 6 квітня. Згідно з остаточними результатами голосування, проти ратифікації Нідерландами договору висловився 61% тих, хто проголосував, за – 38,2%.

У референдумі взяли участь близько 32% жителів країни, що мають право голосу.

XS
SM
MD
LG