Доступність посилання

ТОП новини

Афанасьєва визнали громадянином Росії – мати


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Кримчанин Геннадій Афанасьєв отримав повідомлення від Федеральної служби Росії з виконання покарань про визнання його громадянином Росії, повідомила проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» його мати Ольга Афанасьєва.

За її словами, вона дізналася про це з листа сина. На своїй сторінці у Facebook, Ольга Афанасьєва написала, що це означає, що її синові відмовлять в екстрадиції до України.

«Я спочатку дуже сильно засмутилася, дізнавшись про це. Але ми не будемо складати руки. Адвокат сьогодні приїжджає в Сімферополь, будемо це обговорювати. Через активістів в Києві я попросила, щоб Лутковська (Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська – ред.) зробила запит до Росії. Можливо, зробить звернення українське МЗС», – сказала вона.

8 квітня про спроби нав’язати Геннадію Афанасьєву російське громадянство повідомив представник правозахисної комісії «Меморіал» в російській Республіці Комі Ернест Мезак.

Геннадій Афанасьєв засуджений в Росії по «справі Сенцова-Кольченка» і відбуває покарання у виправній колонії №25 в російському Сиктивкарі. 9 березня суд зобов’язав етапувати Афанасьєва в колонію, розташовану ближче до його місця проживання, – Криму.

Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років позбавлення волі за звинуваченням в створенні терористичної організації в Криму.

Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова і активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті.

Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і терористичної організації з їхньою участю в Криму не було. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG