Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовив активістам, які позивались через перейменування Орджонікідзе на Покров


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Орджонікідзевський міський суд відмовив у задоволенні позовної заяви активістам, які судилися з міською владою через перейменування міста Орджонікідзе на Покров. Рішення суду було ухвалене в четвер.

Як повідомив Радіо Свобода автор позовної заяви, керівник громадської організації «Майдан Орджонікідзе» Станіслав Каширний, поки активісти не мають на руках оригіналу рішення суду. Після отримання документу, заявив він, активісти подадуть на апеляцію.

«Суд відмовив у задоволенні моїх позовних вимог, адже вважає, що мої права не порушені. Я ж вважаю, що мої права порушені й збираюсь подавати на апеляцію. Спочатку до Дніпропетровського апеляційного суду, а потім, якщо треба, і до Верховного суду. Ми відстоюємо правду», – сказав Станіслав Каширний.

Раніше в Орджонікідзе активісти заявляли, що «місцева влада сфальшувала» листа до Інституту національної пам’яті та профільного комітету Верховної Ради, вказавши, що назву «Покров» підтримує більшість жителів міста. Саме цей лист ліг в основу рішення, ухваленого парламентом. Лист був підписаний секретарем міської ради, який, як вважають активісти, не мав повноважень на таке звернення. Окрім того, заявляють вони, пропозиція щодо перейменування міста мала передусім пройти громадські слухання, а також отримати підтримку сесії міської ради, а вже потім подаватись до Верховної Ради України.

Водночас в Орджонікідзевській міській раді Радіо Свобода підтвердили наявність листа з пропозицією «Покров», підписаного секретарем міськради Анатолієм Пастухом до Інституту національної пам’яті та комітету Верховної Ради. Позов громадського активіста проти влади в міськраді наразі не коментували.

«Щодо назви Покров, то оскільки вона отримала чималу підтримку мешканців міста і на виконання листа Українського інституту національної пам’яті від 8 грудня 2015 року секретарем міської ради було направлено листа – пропозицію щодо перейменування Орджонікідзе в Покров до Інституту та Верховної Ради України. Необхідно зазначити, що при такій кількості нових назв міста, які були запропоновані, неможливо задовольнити побажання всіх мешканців міста. Але, як нам здається, Верховна Рада України не помилилась, адже місто живе і працює далі», – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода.

Із 2 квітня набула чинності постанова №1037-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів» Верховної Ради України, за якою місто Орджонікідзе отримало назву Покров – за назвою Покровських копалень марганцевих руд, відкритих поблизу понад 100 років тому. У міста, яке виникло лише 60 років тому, не було історичної назви, відтак виникла проблема із новим найменням. У місті були десятки пропозицій, зокрема, Великий Луг, Січеслав, Пекторальськ.

XS
SM
MD
LG