Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи наполягає на постійному доступі до Криму міжнародних спостерігачів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Раді Європи заявляють про необхідність постійної присутності в анексованому Росією Криму європейських спостерігачів для моніторингу ситуації з дотриманням прав людини на півострові. Про це йдеться в доповіді голови делегації Ради Жерара Штудмана, який у складі делегації побував у Криму на початку року, повідомляє 14 квітня прес-служба Ради Європи.

«Нинішня ситуація з багатьох аспектів негативно впливає на населення Криму. Ця доповідь – спроба відобразити деякі питання, пов’язані з виконанням Європейської конвенції з прав людини, як і було прописано в мандат делегації. Деякі питання можна розглядати в більш всеосяжному ключі тільки при наявності регулярного доступу на півострів», – йдеться в доповіді.

Делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом прибула в Крим 25 січня і перебувала там кілька днів. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки стану з правами людини на півострові.

Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG