Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії назвало упередженим звіт Держдепартаменту США про права людини


Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (фото архівне)
Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (фото архівне)

В Міністерстві закордонних справ Росії назвали упередженим звіт Держдепартаменту США про права людини, оприлюднений 13 квітня. Про це йдеться в повідомленні на сайті зовнішньополітичного відомства з посиланням на слова Уповноваженого МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтина Долгова.

«Через публікацію Державним департаментом США щорічної доповіді про ситуацію з правами людини в світі, констатуємо, що, як і раніше, цей документ витриманий в неприйнятній менторсько-повчальній манері, базується на ідеологізованих штампах, ярликах і політизованих упереджених оцінках. Вже набили оскому чергові інсинуації про якусь авторитарність і закритість політичної системи Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

В МЗС Росії назвали «замовними» формулювання авторів доповіді про російську окупації Криму, заявляючи, що було проігноровано «вільне волевиявлення жителів півострова».

«Неодноразово вказували американцям на безпідставність тверджень про погіршення ситуації з правами людини в «російському» Криму. Тільки той, хто не хоче бачити, не в змозі помітити істотного прогресу в розвитку цього багатонаціонального «російського» регіону, зокрема в галузі прав людини на контрасті з катастрофічним становищем у цій сфері в Україні», – заявив Долгов.

За його словами, Москва відкидає всі звинувачення у тому, що Росія причетна до тисяч жертв на Донбасі.

«Не може не викликати здивування твердження про тисячі цивільних жертв на Донбасі з вини Росії. Всім відомо, що гуманітарно-праволюдська катастрофа в Україні – справа рук підконтрольної США української влади і націонал-радикальних угруповань в період після антиконституційного перевороту в Києві», – заявив представник російського МЗС.

Крім того, Долгов назвав «абсолютно недоречними» заклики звільнити утримуваних в Росії українських громадян Надію Савченко та Олега Сенцова.

«Це не що інше як спроба виправдати тероризм і вбивства журналістів», – заявив Долгов.

Державний департамент США у доповіді щодо прав людини в світі, опублікованому 13 квітня, заявив про те, що Кремль придушує права противників анексії Криму і тих, що виступають проти сепаратистів на Донбасі. Також у звіт йшлося про те, що влада Росії придушує інакомислення і систематично переслідує та дискримінує права українців і кримських татар в анексованому Криму.

XS
SM
MD
LG