Доступність посилання

ТОП новини

Мамку поновила на посаді в поліції трійця суддів-мандрівників – «Схеми»


Григорій Мамка
Григорій Мамка

Судді, які ухвалювали рішення, перебуваючи на курортах, поновили на посаді звільненого заступника начальника головного слідчого управління МВС України Григорія Мамку. Про це йдеться у розслідуванні «Міліцейський реванш» програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

7 квітня колегія суддів у складі Валерія Кузьменка, Руслана Арсірія та Олексія Огурцова розглянула у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Григорія Мамки. Судді Окружного адмінсуду Києва постановили скасувати рішення атестаційної комісії, наказ про його звільнення та поновити на службі в поліції на посаді заступника начальника Головного слідчого управління.

У лютому 2015 року в кабінетах суддів столична прокуратура проводила обшуки. Як заявляла тоді прес-секретар прокуратури Києва Олена Яхно, «виявилося, судді цього суду примудрялися якимось незбагненним чином насолоджуватися життям за кордоном і при цьому ухвалювати судові рішення, про що є відповідна інформація Державної прикордонної служби».

Тоді ж журналісти «Слідство.Інфо» дослідили, що судді Арсірій, Огурцов та Кузьменко відвідали більш як по 10 екзотичних країн. Це, на думку журналістів, неспівмірно з їхніми зарплатами.

Григорій Мамка – відомий критик поліцейської атестації, що працював разом із люстрованим Віталієм Сакалом і не пройшов атестацію до лав поліції. Мамку неодноразово публічно критикував голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

«Саакашвілі сказав, що я хабарник і корупціонер. На цих підставах якісь ухвалювати рішення – я вважаю, що це неправильно. Мене за професійними якостями ніхто нічого (під час атестації – ред.) не запитував», – прокоментував «Схемам» обвинувачення Григорій Мамка.

Голова Національної поліції Хатія Деканоідзе заявила: «Можуть мене навіть притягувати до відповідальності, він не буде частиною Національної поліції».

Переатестація працівників Нацполіції розпочалася 18 листопада 2015 року. Вона передбачає написання тесту на загальний рівень аналітичних навичок працівника, професійний тест на знання законів та співбесіду.

XS
SM
MD
LG