Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму повідомляють про зникнення ще одного кримського татарина


Зниклий Арсен Алієв
Зниклий Арсен Алієв

Кримськотатарський ресурсний центр 15 лютого повідомив про зникнення на окупованому Росією півострові Арсена Алієва, 1960 року народження.

За даними з Facebook-сторінки центру, Алієв виїхав з Бахчисарая 11 квітня о 10-й ранку. Чоловік їхав до міста Саки на похорон. О 12:00 він зателефонував друзям, попросив зустріти його о 12:20 на автостанції в місті Саки. Відтоді телефон відключений.

О 16:00 надійшло смс-повідомлення, що абонент з’явився в мережі, але телефон відразу вимкнули, додзвонитися не вдалося, мовиться в повідомленні.

«Родичі звернулися до відповідних органів і написали заяву про зникнення людини», – відзначили в Кримськотатарському ресурсному центрі.

На офіційному сайті підконтрольного Росії кримського Слідчого комітету інформація про розшук Арсена Алієва на цей момент відсутня.

Після анексії Криму на півострові безслідно зникли кілька кримських татар: Сейран Зінедінов (30 травня 2014 року), Іслям Джеппаров і Джавдет Іслямов (27 вересня 2014 року), Ескендер Апселямов (3 жовтня 2014 року). 15 грудня 2015 року Меджліс кримськотатарського народу повідомив, що в Керчі зникли ще двоє чоловіків – Руслан Ганієв і його друг Арлен Терехов.

Слідчий комітет Росії в Криму порушив за фактом цих зникнень кримінальні справи, однак про місце перебування зниклих людей досі нічого не відомо. Справи порушені за статтями про вбивство або викрадення.

За даними правозахисників, на півострові зниклими вважаються 22 людини, в основному кримські татари.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG