Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Росію припинити насильство на Донбасі, виконати мінські угоди і звільнити Савченко


Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п), архівне фото
Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п), архівне фото

Державний секретар США Джон Керрі вкотре закликав Росію припинити насильство вздовж усієї лінії протистояння на українському Донбасі, виконати її зобов’язання за мінськими домовленостями і негайно звільнити Надію Савченко та всіх інших заручників-українців, що перебувають у руках Росії.

Про це він, серед іншого, заявив у телефонній розмові з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, повідомили в Державному департаменті США.

Крім того, темами розмови були становище в Сирії і небезпечні маневри російського військового літака біля американського бойового корабля в Балтійському морі, мовиться в повідомленні.

У Міністерстві закордонних справ Росії про українську частину цієї розмови повідомили лише те, що в її перебігу обговорили деякі «актуальні міжнародні питання, включно з конфліктом на Донбасі».

Світова спільнота разом із Києвом щоразу наголошує, що Росія має виконати всі свої зобов’язання, які вона взяла на себе, підписавши кілька пакетів документів про врегулювання в частині сходу України, відомих разом як мінські домовленості. До них належить, серед іншого, зобов’язання вивести свої війська, найманців і озброєння з території України, а також повернути всіх утримуваних заручників.

Москва твердить, що мінські домовленості підписувала лише як «гарант», не є їхнім учасником і не має за ними ніяких зобов’язань, тому виконувати їх не збирається. Утримуваних у Росії за ґратами громадян України там називають «кримінальними злочинцями» чи підозрюваними у злочинах і заявляють, що вони не є заручниками, яких мають звільнити.

XS
SM
MD
LG