Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловило протест через відмову Росії в зустрічі Надії Савченко з сестрою


Віра Савченко на тлі портрету Надії Савченко, архівне фото
Віра Савченко на тлі портрету Надії Савченко, архівне фото

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговою відмовою російської сторони надати дозвіл на зустріч Віри Савченко з її сестрою Надією Савченко, яка продовжує безстрокове сухе голодування в російському ув’язненні.

У міністерстві звернули увагу, що такі дії представників російської сторони суперечать положенням чинного законодавства Росії щодо порядку надання дозволу на побачення рідних із ув’язненими і розцінюються як такі, що спрямовані на приховування від суспільства реального стану здоров’я Надії Савченко.

«Незважаючи на численні звернення української сторони щодо надання дозволу на допуск до ув’язненої українки українських лікарів та консулів, а також її вкрай важкий стан здоров’я, російська сторона, як і раніше, надає негативну відповідь. Міністерство категорично засуджує такі дії російської сторони та вкотре наголошує на необхідності забезпечити невідкладний допуск українських лікарів до Надії, можливість відвідання її рідними та консулами, а також закликає виконати раніше заявлені вимоги щодо її звільнення та повернення в Україну відповідно до норм міжнародного права та мінських домовленостей», – мовиться в заяві.

У Києві також вчергове наголосили, що Росія несе пряму відповідальність за життя та здоров’я народного депутата України, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Раніше у п’ятницю адвокат Савченко Микола Полозов повідомив, що на побачення з Надією вже другий день не пускають її сестру Віру.

Сам Микола Полозов зміг побачитися з Надією Савченко в четвер, 14 квітня і за підсумками зустрічі з нею повідомив, що українка почувається погано.

Надія Савченко від 6 квітня тримає нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України. За словами захисників, Савченко офіційно відмовилася від огляду російських медиків і вимагає допустити до неї українських або німецьких лікарів.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

XS
SM
MD
LG