Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах відкрили виставку малюнків, зроблених бійцями під час арт-терапії


«Мистецтво жити»: арт-терапевтичні малюнки бійців об'єднали у виставку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

«Мистецтво жити»: арт-терапевтичні малюнки бійців об'єднали у виставку (відео)

У Черкаському художньому музеї презентували роботи військових, написані під час реабілітації в Черкаському обласному військовому госпіталі. Півроку учасники бойових дій завдяки арт-терапії долали посттравматичний синдром. Тепер малюнки бійців зібрали у виставку під назвою «Мистецтво жити».

«На одному малюнку я намалював те, що я бачив, сидячи на місці механіка-водія, через триплекс. Коли йде бій, то механік-водій лише сидить і бачить, як усе відбувається, але сам зробити нічого не може. Командир танка – керує, навідник – стріляє, а механік-водій лише сидить, дивиться, як міни ближче й ближче падають, і чекає команди, що йому робити далі», – розповідає боєць, учасник арт-терапії Володимир Пожидаєв, робота якого представлена на виставці.

У соціально-мистецькому проекті реабілітації взяли участь близько 60 бійців. Арт-терапевтичні заняття у військовому госпіталі ініціювали викладачі кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету. Від жовтня вони щотижня проводили мистецькі зустрічі з бійцями.

«Викладачі приходили у вільний від роботи час і працювали з хлопцями. Саме заняття тривало близько двох годин. За півроку пройшло чимало бійців: були і агресивно, і нейтрально, і позитивно налаштовані. І з усіма доводилося працювати по-різному. Були настільки самостійні, які не боялися взяти в руки пензлик і робити щось своє. А в деяких був такий бар’єр, що їм, мабуть, легше було взяти в руки зброю, аніж пензлик», – зауважує викладач кафедри дизайну ЧДТУ, співорганізатор арт-терапії Тетяна Куліш.

На відкриття виставки завітали митці, волонтери, родичі бійців. Також прийшли декілька учасників бойових дій – самі автори робіт. Під час заходу також презентували роботи доньки загиблого в «Іловайському котлі» бійця батальйону «Донбас» Володимира Ложешнікова Дар’ї.

Виставка робіт бійців «Мистецтво жити» у Черкаському художньому музеї триватиме до 10 травня.

Арт-терапію як спосіб реабілітації учасників бойових дій, а також переселенців і їхніх дітей останнім часом активно використовують в Україні. Зокрема, цим активно займаються у Дніпропетровську, Харкові, Івано-Франківську й інших містах, а час від часу й безпосередньо на передовій.

XS
SM
MD
LG