Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський запропонував 10 біженцям у Греції вирушити з ним до Італії


Папа Римський Франциск (фото архівне)
Папа Римський Франциск (фото архівне)

Папа Римський Франциск в ході свого короткого, але як зауважують аналітики, символічного візиту на грецький острів Лесбос під час відвідин тамтешнього табору для біженців запропонував 10 мігрантам вирушити з ним до Італії.

Грецьке державне телебачення ERT повідомило, що вісьмом сирійцям і двом афганцям буде запропоновано проїзд до Італії. У Ватикані вже живуть дві сім’ї біженців.

Одразу після прильоту до Греції папа подякував прем’єр-міністрові Греції Алексісу Ципрасу за «благородність», яку країна виявила до прибулих іноземців, хоча сама має економічні проблеми. Також понтифік закликав Європу поважати міжнародне право під час вирішення міграційної кризи.

Водночас Ципрас заявив, що пишається своєю країною, яка не повелася, як інші країни ЄС, «будуючи стіни й огорожі для недопуску беззахисних людей у їх пошуку кращого життя».

Папа потиснув руки молодим біженцям, які вишикувались, щоб привітати його приїзд на Лесбос. Дехто з них тримав у руках сирійський прапор.

За минулий рік сотні людей загинули, тікаючи на надувних човнах від злиднів та війни через найкоротший і найбільш небезпечний шлях з Туреччини до берегів Лесбоса. Нині на острові багато могил невідомих.

Напередодні 6-годинного візиту папи до Греції багато оглядачів назвали його поїздку сміливим жестом солідарності з мігрантами, чий наплив позначився на європейській політиці. Ватикан заявив, що вояж понтифіка на острів Лесбос має гуманітарний і релігійний характер, без критичного підтексту щодо політики ЄС стосовно мігрантів.

XS
SM
MD
LG