Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон: з в’язниці в Гуантанамо звільнені 9 єменців


Пентагон заявив 16 квітня, що з розташованої на Кубі в’язниці Гуантанамо звільнені дев’ять в’язнів, які відправлені до Саудівської Аравії. Всі звільнені є громадянами Ємену, але не можуть вирушити на батьківщину через нестабільність у цій країні. Також усі дев‘ятеро мають родичів у Саудівській Аравії.

Жодному з цих людей не було пред’явлено звинувачення. Серед звільнених один вдався до довгострокового голодування, під час якого його вага опускалася до 34 кілограмів.

Це найбільша звільнена група в’язнів Гуантанамо від часу оприлюднення Бараком Обамою плану закриття в’язниці до завершення його президентської каденції в січні 2017 року.

Це звільнення доводить кількість ув’язнених на військово-морській базі США на Кубі до 8. Серед них – 26 людей, звільнення яких очікується до кінця літа.

Більшість в’язнів Гуантанамо перебувають у неволі без пред’явлення звинувачень або суду, що спричинило міжнародне засудження такої практики.

В’язниця США в Гуантанамо була відкрита президентом Джорджем Бушем в 2002 році для розміщення людей, взятих у полон під час війни в Афганістані. Ув’язнені були названі «ворожими бійцями» і не забезпечені правами, які застосовуються до громадян в США. Близько 50 з ув’язнених вважаються надто небезпечними для звільнення будь-коли.

XS
SM
MD
LG