Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбувся показ документальної вистави «справа 26 лютого»


У Києві відбувся показ документальної вистави «справа 26 лютого».

Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, захід проходив в Культурному просторі «Autonomous» в приміщенні держпідприємства «Кримський дім».

Вистава є судовим засіданням, в ході якого актор-суддя допитує свідків у справі.

«Це, по-перше, проект свідків, тому що тексти учасників, які виступають тут, не прописані. Вони народжуються прямо тут і зараз. Це проект, що не репетирується», – пояснив драматург вистави Ден Гуменний.

Всі актори і актриси вистави – реальні учасники або свідки мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року.

Драматург вистави Яна Гуменна пояснює, що формат судового засідання був обраний для того, щоб надати можливість висловитися іншій стороні.

«Це на противагу тому судилищу, яке відбувається в Криму над кримськотатарським народом і членами Меджлісу. Це прикро і боляче для всіх», – каже вона.

Перший показ вистави відбувся в другу річницю резонансного мітингу в Сімферополі 26 лютого 2016 року в рамках міжнародного форуму «Крим – це Україна. Анексований півострів між минулим і майбутнім» в Кризовому медіа-центрі в Києві.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG