Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на нафту в Азії впали на приблизно 5% після провальної зустрічі нафтовидобувників у Катарі 


Ціни на нафту знизились на приблизно 5 відсотків на торгах у Азії 18 квітня після зустрічі нафтовидобувників у Катарі днем раніше, яка завершилась без угоди щодо підвищення світових цін на нафту.

На переговори в Досі зібралися 18 членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і представників тих країн, що не входять в ОПЕК.
Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив 17 квітня на зустрічі в Досі, що Кремль не відчуває оптимізму з приводу угоди про заморожування видобутку через «гарячі дискусії» на зустрічі і «позицію Ірану».

Росія є третім в світі виробником нафти після Саудівської Аравії і Сполучених Штатів і водночас не є членом ОПЕК.

Іран як членом Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) бойкотував переговори.

Тегеран наполягає на тому, що не обмежуватиме свою продукцію, поки не підвищить видобуток нафти до рівня, що був до запровадження санкцій Заходу у зв’язку з ядерною програмою. Відтак Тегеран хоче збільшити свій добовий видобуток нафти на один мільйон барелів щодня.

Ще у лютому Росія, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела наполягати на заморожуванні виробництва для того, щоб підвищити ціну нафти за рахунок скорочення глобального перенасичення поставок.

Саудівська Аравія на зборах у в Досі заявила, що заморожування виробництва має бути обов'язковим для всіх виробників.
Катар заявив, що після шести годин переговорів у Досі провідним країнам-виробникам нафти треба «більше часу» для консультацій.

Очікується, що тепер члени ОПЕК зустрінуться у Відні в червні, щоб знову розглянути питання про можливе заморожування.

XS
SM
MD
LG