Доступність посилання

ТОП новини

Голова Слідчого комітету Росії пропонує запровадити цензуру в інтернеті і ЗМІ, як у Китаї


Олександр Бастрикін
Олександр Бастрикін

Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін пропонує запровадити цензуру в інтернеті і ЗМІ для протидії інформаційній війні. У статті, опублікованій 18 квітня у російському виданні «Комерсант Влада», Бастрикін закликав дати «рішучу, адекватну і симетричну відповідь» гібридній війні, яку, на його думку, США і їхні союзники ведуть проти Росії і деяких інших країн.

Ця «війна», за словами Бастрикіна, стосується політичного, економічного, інформаційного і правового напрямків і привела до санкцій та девальвації рубля. Однак найбільш руйнівними стали наслідки від інформаційної війни, заявляє голова Слідчого комітету.

У зв’язку з цим Бастрикін запропонував запровадити обмеження в інтернеті.

На його думку, потрібно «передбачити позасудовий порядок включення інформації до федерального списку екстремістських матеріалів, а також блокування доменних імен сайтів, які поширюють екстремістську і націоналістичну інформацію».

Бастрикін навів в приклад рішення влади Китаю, яка запровадила заборону на роботу електронних ЗМІ, повністю або частково належних іноземним резидентам.

Для припинення фінансування терористичної й екстремістської діяльності російський чиновник запропонував запровадити кримінальну відповідальність за незаконний випуск і обіг криптовалют й інших грошових сурогатів, а конфіскацію майна зробити різновидом кримінального покарання. Бастрикін зазначив, що відповідні законодавчі пропозиції вже підготовлені.

Згідно з опитуванням Всеросійського центру вивчення громадської думки, відомого як ВЦІОМ, проведеного в серпні минулого року, 49 відсотків росіян висловилися за цензуру в інтернеті, а 58 відсотків опитаних готові до його відключення в разі дестабілізації ситуації в країні. При цьому тільки 11 відсотків респондентів висловили впевненість, що інтернет не потребує регулювання.

Крім того, 73 відсотки респондентів вважають, що в мережі не варто публікувати негативну інформацію про держслужбовців, а 42 відсотки – що інші держави використовують інтернет проти Росії та її інтересів.

XS
SM
MD
LG