Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пропонують вважати екстремізмом заперечення «референдуму» в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін пропонує вважати проявом екстремізму заперечення підсумків «референдуму» у Криму, за результатами якого Москва незаконно анексувала півострів.

«Певні особливості екстремістської діяльності склалися в Кримському федеральному окрузі (так у Росії визначають окупований Крим – ред.), де робляться спроби сформувати антиросійські настрої, шляхом фальсифікації відомостей про історичні факти і спотворення трактування сучасних подій поставити під сумнів результати референдуму про приєднання Криму до Російської Федерації. Цей акт правового вираження всенародного волевиявлення населення Криму став невід’ємною частиною російського конституціоналізму. З урахуванням місця цього акту в системі ієрархії ціннісних орієнтацій російської держави і суспільства, безумовно, необхідний його особливий правовий захист, в тому числі засобами кримінально-правового впливу», – написав Бастрикін у статті для «Комерсант Влада».

У зв’язку з цим він пропонує доповнити федеральний закон «Про протидію екстремістській діяльності» таким проявом, як заперечення підсумків всенародного референдуму. «Необхідно рішуче припиняти і цілеспрямовану фальсифікацію історії нашої держави», – наголосив Бастрикін.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний і невизнаний світом референдум про самовизначення Криму, за підсумками якого Москва анексувала півострів. Такі підсумки цього «референдуму» відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН голосами 100 країн світу за лише 11 голосів проти цієї резолюції.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG