Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: Путін поводиться в Криму настільки брутально, наскільки дозволяє світ


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що рішення Росії про внесення Меджлісу до переліку «екстремістських організацій» загрожує не лише Україні та її громадянам, а й іншим країнам. Про це він повідомив на сторінці у Facebook.

«Власне, до (президента Росії Володимира) Путіна у мене питань немає: він поводиться в окупованому ним Криму настільки брутально, наскільки йому дозволяє міжнародне співтовариство. Інша справа, чи усвідомлюють лідери країн Заходу наслідки для власних народів своєї страусиної політики стосовно Росії, яка відкрито приміряє на себе роль вершителя доль всього світу?» – зазначив Чубаров.

За його словами, під удар кремлівського режиму може потрапити будь-яка країна.

«Сьогодні під ударом кримські татари, українці, Україна. Не уникайте питання, кому завтра винесе вирок Росія. Це буде ваша країна і ваш народ», – додав голова Меджлісу.

18 березня Міністерство юстиції Росії внесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку організацій, діяльність яких зупинена у зв’язку з «здійсненням ними екстремістської діяльності». Як заявили на сайті відомства, це рішення ухвалили «на підставі рішення прокурора республіки Крим про зупинення діяльності громадського об’єднання». Водночас Меджліс не має статусу «громадського об’єднання» – це представницький орган кримських татар.

13 квітня призначений Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова до рішення суду.

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Росію не допустити заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

15 квітня в Криму пройшло чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, наступне засідання вирішили провести 25 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
XS
SM
MD
LG