Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проводять обшуки у журналістів за сімома адресами – ЗМІ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Підконтрольний російській владі Криму сайт «Кримінформ» повідомляє про проведення обшуків російськими силовиками за сімома адресами журналістів.

«Обшуки проходять за п’ятьма адресами в Сімферополі, однією – в Ялті, а також однією в Севастополі», – пише видання.

«Представники силових і правоохоронних органів проводять обшуки одночасно в 7 домоволодіннях в Криму і Севастополі в рамках розслідування кримінальної справи про екстремізм, порушеної проти журналіста українського видання Крим.Реалії», – додають у виданні.

У прес-службі російської прокуратури Криму сайту підтвердили, що в Сімферополі і Ялті у журналістів вилучаються комп’ютерна техніка та обладнання.

Підтвердження цієї інформації з інших джерел на цей час немає.

Вранці 19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення російською ФСБ кримінальної справи щодо кримського журналіста за «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». Імені та прізвища журналіста Поклонська не називала.

Водночас журналіст Олег Крючков повідомив, що мова йде про журналіста Миколу Семену. Пізніше адвокат Еміль Курбедінов розповів про проведення обшуків і затримання ще двох журналістів у Криму.

Керівництво Радіо Свобода перевіряє інформацію і наразі ситуацію не коментує. Кримські правозахисники повідомили «Крим.Реалії», що також намагаються з'ясувати подробиці.

Микола Семена – кримський журналіст, який раніше працював на всеукраїнські видання «День» і «Дзеркало тижня», також є колишнім кореспондентом московського видання «Известия». Зараз перебуває на пенсії.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу. Він повідомив, що НМПУ вже готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG