Доступність посилання

ТОП новини

У Криму «зачищають» залишки вільної журналістики – українська медіа-профспілка


Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу. Про це він заявив в коментарі проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії.

«Очевидно, що це російська влада зачищає залишки вільної журналістики на території півострова. Абсолютно зрозуміло, влада боїться, що ті будуть розповідати про те, що там відбувається», – сказав він.

Луканов заявив, що НМПУ вже готує заяву-звернення до міжнародних організацій з проханням «вплинути» на ситуацію.

«Не хочу бути поганим пророком. Але, схоже, це буде арешт, закриють людину в СІЗО. Ми попередили всі наші партнерські організації, в тому числі правозахисні, з проханням відреагувати на цю справу», – наголосив він.

Вранці 19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення російською Федеральною службою безпеки кримінальної справи щодо кримського журналіста за «заклики до порушення територіальної цілісності Росії». Імені та прізвища журналіста Поклонська не називала. Водночас журналіст Олег Крючков повідомив, що мова йде про журналіста Миколу Семену. Пізніше адвокат Еміль Курбедінов розповів про проведення обшуків і затримання ще двох журналістів у Криму.

Микола Семена – кримський журналіст, який раніше працював на всеукраїнські видання «День» і «Дзеркало тижня», також є колишнім кореспондентом московського видання «Известия». Зараз перебуває на пенсії.

Напередодні Поклонська заявила, що тих, хто не визнає підсумків кримського «референдуму» 2014 року, після якого Росія заявила про включення Криму до свого складу, будуть притягувати до кримінальної відповідальності.

Таким чином вона підтримала аналогічну ініціативу глави Слідчого комітету Росії.

16 березня 2014 року за військової та політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний і невизнаний світом референдум про «самовизначення» Криму, за оголошеними підсумками якого Росія заявила про включення півострова до свого складу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG