Доступність посилання

ТОП новини

Відпущені азербайджанські правозахисники прибули до Нідерландів


Лейла і Аріф Юнус після виходу з в’язниці в Баку, архівне фото
Лейла і Аріф Юнус після виходу з в’язниці в Баку, архівне фото

Відомі азербайджанські правозахисники, подружжя Лейла і Аріф Юнус, прибули до Нідерландів після того, як влада Азербайджану несподівано дозволила їм виїзд за кордон.

В Амстердамі їх зустріла дочка Дінара Юнус, яка живе в Нідерландах.

Правозахисників привітав і міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс. За його словами, Лейла і Аріф Юнус, які тепер просять притулку в Нідерландах, «поклали свою свободу і щастя в боротьбі за демократію і права людини».

Раніше у вівторок стало відомо, що подружжю Юнусів дозволили виїзд за кордон. Лише минулого місяця Апеляційний суд у Баку вирішив, що вони не мають права залишати країну через їхнє покарання – умовне позбавлення волі.

Обох випустили з ув’язнення, замінивши подальший термін на умовний, наприкінці 2015 року через поганий стан здоров’я подружжя.

У серпні 2015 року Лейлу Юнус засудили до 8 з половиною років позбавлення волі, Аріфа Юнуса до 7 років. Суд визнав їх винними в економічних злочинах. І самі засуджені, і міжнародні правозахисні організації засудили процеси над ними як пародію на правосуддя.

60-річна Лейла Юнус є засновником незареєстрованого владою Інституту миру і демократії в Баку. Вона різко критикує становище з правами людини в Азербайджані і до арешту в липні 2014 року працювала над збиранням документів про політичних в’язнів у країні.

61-річний Аріф Юнус, відомий історик і дослідник конфліктів на Кавказі, приділяв найбільше уваги конфліктові навколо Нагірного Карабаху, висловлюючи думки, що не збігалися з позицією офіційного Баку. Його арештували в серпні 2014 року.

Подружжя Юнус, серед іншого, виступає за примирення між Азербайджаном і Вірменією, що ворогують у першу чергу саме через Нагірний Карабах. І Лейлу, і Аріфа Юнусів в Азербайджані також звинуватили у державній зраді через цю їхню позицію. Процес у справі за цим звинуваченням іще попереду.

Лейла і Аріф Юнус відкидають усі звинувачення й називають їх політично мотивованими.

В Азербайджані, де владу президента Ільгама Алієва звинувачують у намаганні придушити критичну думку, за ґратами перебуває ще низка активістів, журналістів і критиків влади.

XS
SM
MD
LG