Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого в Криму журналіста відпустили під підписку про невиїзд – адвокат


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Затриманого 19 квітня в анексованому Росією Криму журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд, повідомив проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» адвокат Еміль Курбедінов.

«О другій годині закінчився його допит як підозрюваного, його підозрюють за частиною 2 статті 280.1 Кримінального кодексу (Росії – ред). Висувають йому те, що він нібито підготував і відправив для публікації в «Крим.Реалії» статтю, яку російські експерти вважають екстремістською. Микола провину не визнає. Його відпустили під підписку про невиїзд», – сказав адвокат.

Він також уточнив, що все, що було вилучено в будинку журналіста – комп’ютери, ноутбуки, флеш-накопичувачі, література – пройде експертизу. На думку адвоката, ця процедура може зайняти два-три місяці, після чого допити триватимуть.

Двох інших кримських журналістів залучали як свідків, однак, пославшись на 51 статтю Конституції Росії, вони відмовилися від свідчень.

Вранці 19 квітня в Криму російські силовики провели низку обшуків у будинках журналістів, шукаючи зв’язок між ними і проектом Радіо Свобода «Крим.Реалії». Призначена Москвою прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Вона не назвала імені журналіста. Пізніше стало відомо, що мова йде про Миколу Семену. Його син розповів, що обшук в будинку його батька тривав п’ять годин.

На сайті російської прокуратури Криму з’явилася інформація про проведення слідчих дій також стосовно ще декількох журналістів. Однак їхні імена і прізвища у відомстві не називають.

Поклонська також згодом заявила, що готує матеріали для повного блокування проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG