Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко визначив як невідкладний законопроект щодо діяльності Генпрокуратури


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко визначив як невідкладний законопроект про внесення змін до законодавства щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань.

Відповідно до процедури, законопроект, визначений як невідкладний, після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання включається до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради і розглядається позачергово.

Раніше сьогодні у Верховній Раді повторно зареєстрували законопроект № 4469, проте тексту документа на сайті парламенту немає.

18 квітня з Верховної Ради відкликали законопроект з аналогічною назвою. Автором документа був на той час представник президента України в парламенті, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Степан Кубів. 14 квітня його призначили першим віце-прем’єром.

У законопроекті Кубіва пропонувалося дозволити претендувати на посаду генпрокурора особі, яка має вищу освіту та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше від 5 років.

Чинне законодавство передбачає, що на посаду генерального прокурора може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, а також має стаж роботи в сфері права не менше від 10 років.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що на посаду генпрокурора обговорюється кандидатура колишнього голови МВС України, а нині голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, який не має досвіду роботи в органах прокуратури та юридичної освіти.

Згодом також народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», колишній журналіст Сергій Лещенко публічно запропонував свою кандидатуру на вакантну посаду Генерального прокурора України.

11 квітня керівництво Генеральної прокуратури України, керівники регіональних і військових прокуратур регіонів країни звернулися до президента України Петра Порошенка та спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана з листами, в яких закликають під час відбору кандидата на посаду генпрокурора виходити з норм, передбачених законом «Про прокуратуру». Вони висловили «глибоке занепокоєння щодо заяв окремих представників громадських організацій і деяких політиків про необхідність призначення на посаду генпрокурора людини, яка не має досвіду роботи в органах прокуратури».

Відповідно до чинного законодавства, генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради президентом України.

XS
SM
MD
LG