Доступність посилання

ТОП новини

У світі різко погіршилися умови для роботи журналістів – «Репортери без кордонів»


Логотип правозахисної групи «Репортери без кордонів»
Логотип правозахисної групи «Репортери без кордонів»

Рівень свободи засобів масової інформації у 2015 році різко впав, відзначає в оприлюдненому 20 квітня Всесвітньому індексі свободи преси провідна журналістська правозахисна група «Репортери без кордонів».

За даними дослідників, державні органи збільшили обмеження для роботи журналістів у Туреччині, Польщі, Таджикистані та Єгипті. Незалежні засоби інформації також частіше, ніж раніше, зазнають тиску «релігійних ідеологій» та «масштабних пропагандистських машин».

«У всьому світі «олігархи» скуповують засоби масової інформації і здійснюють тиск, що поєднується з тиском урядовим», – відзначає базована в Парижі правозахисна група.

Україна опинилася в рейтингу на 107-му місці серед 180 країн, фахівці вказують на «помітні проблеми» для роботи мас-медіа. На 148-му місці Росія, де правозахисники відзначили «складну ситуацію». У США, на думку «Репортерів без кордонів», «задовільна ситуація» – 41-е місце в індексі свободи преси.

Серед пострадянських країн найбільш вільно себе журналісти почувають в Естонії – 14-е місце в списку.

Серед країн, де свободу преси шанують найбільше, «Репортери без кордонів» назвали Фінляндію, Нідерланди, Норвегію, Данію та Нову Зеландію.

Внизу цього списку розташувалися країни з найбільшими перешкодами для роботи журналістів – Китай, Сирія, Туркменистан, Північна Корея та Еритрея. Серед країн, які продемонстрували найбільший із 2015 року регрес, фігурує Таджикистан, де, на думку правозахисників, президент Емомалі Рахмон використав боротьбу з тероризмом для переслідування інакодумства.

XS
SM
MD
LG