Доступність посилання

ТОП новини

США привітали рішення Азербайджану дозволити подружжю Юнусів виїзд за кордон


Лейла і Аріф Юнуси з дочкою Динарою
Лейла і Аріф Юнуси з дочкою Динарою

США вітають «як ще один позитивний крок» рішення Азербайджану дозволити правозахисниці Лейлі Юнус й історику Аріфу Юнусу виїхати за кордон для невідкладної медичної допомоги. Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США.

«Ми твердо віримо, що розширення свободи вираження думок і участі в політичному житті сприятиме розвитку Азербайджану і його відносин зі США. Вашингтон закликає уряд Азербайджану звільнити всіх засуджених, які домагалися реалізації своїх прав і свобод», – мовиться в заяві.

Відомі азербайджанські правозахисники, засуджені в Баку до різних тюремних термінів, Лейла і Аріф Юнус прибули 19 квітня в Амстердам.

Там їх зустріла дочка, Дінара Юнус, яка живе в Нідерландах, а також міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс. Він заявив, що Лейла і Аріф Юнуси, які просять політичного притулку в Нідерландах, «поставили свою власну безпеку та щастя на карту в боротьбі за демократію і права людини».

Лейла Юнус і Аріф Юнус були засуджені до 8,5 і 7 років в’язниці відповідно в серпні 2015 року за звинуваченнями у шахрайстві. Наприкінці 2015 року з огляду на поганий стан здоров’я суди замінили їм покарання на умовне.

Їхні прихильники вважають, що звинувачення були сфабриковані. Amnesty International визнала подружжя в’язнями сумління.

Міжнародні правозахисні групи, США і Європейський союз регулярно критикують Азербайджан за обмеження прав людини і свободи слова.

XS
SM
MD
LG