Доступність посилання

ТОП новини

У Росії до 8,5 року ув’язнення засудили українця Литвинова


Сергій Литвинов
Сергій Литвинов

Суд у Росії засудив українця Сергія Литвинова до 8 років і 6 місяців позбавлення волі за звинуваченням у грабежі, який він нібито чинив під час бойових дій на Луганщині. Про це повідомив адвокат Литвинова Віктор Паршуткін.

За словами захисника, відразу до суду направили апеляційну скаргу на вирок. Крім того, після вступу вироку в силу буде направлена скарга до Європейського суду з прав людини із переліком тортур, які застосовувалися до Литвинова, – результати психіатричної експертизи, що підтверджує факт тиску, є в матеріалах справи.

«Також я планую подати позов проти низки російських телеканалів, які обмовили мого підзахисного як масового вбивцю. Серед ЗМІ буде Перший канал. Крім цього, я буду ініціювати виплату компенсації Литвинову за рік, який він провів у СІЗО лише за звинуваченням у масових вбивствах. Я сподівався, що сьогодні він буде виправданий і справу припинять, але ні. Сторона звинувачення, очевидно, оскаржувати рішення Тарасівського районного суду не буде», – прокоментував Паршуткін.

Влітку 2014 року Литвинова затримали російські правоохоронці в районній лікарні в Ростовській області Росії, куди він потрапив після перетину кордону разом із біженцями. Його звинуватили в масових вбивствах мирних жителів і зґвалтуваннях, які він нібито вчинив, перебуваючи в складі добровільного батальйону «Дніпро-1». Згодом, коли адвокат, київська правозахисниця Марія Томак і консульська служба України зуміли довести, що «загиблих» мирних громадян ніколи не існувало, Слідчий комітет Росії зняв із Литвинова звинувачення у воєнних злочинах, залишивши розбій. Слідство заявляє, що він разом із двома невідомими українськими військовослужбовцями, викрав два автомобілі у громадянина Росії, який проживає в Луганській області України. Литвинов всі звинувачення заперечував і наполягав на тому, що потерпілого ніколи не бачив, участь в грабежі не брав.

МЗС України вимагало від російської сторони припинити політичне переслідування українця і забезпечити його негайне звільнення.

XS
SM
MD
LG