Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії отримав із України запит про документи щодо передачі Надії Савченко


Надія Савченко, Євген Єрофеєв і Олександр Александров (л > п), комбіноване фото
Надія Савченко, Євген Єрофеєв і Олександр Александров (л > п), комбіноване фото

Міністерство юстиції Росії повідомило, що ще 19 квітня отримало від України запит про надання документів для вирішення справи з передачею засудженої в Росії української громадянки Надії Савченко до України.

Як повідомляє низка російських агентств із посиланням на прес-службу російського Мін’юсту, метою такої передачі має бути «подальше відбування покарання у вигляді позбавлення волі» вже на території України.

У міністерстві також нагадали, що для того, щоб російський суд розглянув питання про передачу Савченко, Україна має, зі свого боку, надати низку документів, серед яких мають бути, зокрема, згода засудженого на передачу чи перекладене російською мовою рішення українського суду про визнання російського вироку українці.

Тим часом і сама Надія Савченко, і українське керівництво не раз наголошували, що не визнають російського вироку українці, як і самого суду над нею. Зокрема, президент України Петро Порошенко заявляв, що Україна «ніколи не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку». А сама Надія Савченко, як повідомив один із її адвокатів Марк Фейгін, у заяві до Мін’юсту України про передачу її до України відповідно до конвенції про видачу засуджених наголосила, що не визнає ні вини, ні вироку російського суду.

За повідомленнями, нині йдеться про те, щоб за процедурою передачі засуджених до країни громадянства здійснити фактичний обмін Надії Савченко на двох російських спецпризначенців, засуджених в Україні.

Зокрема, в Росії спікер верхньої палати парламенту Валентина Матвієнко заявила раніше в середу, що в Росії є політична воля для здійснення такого обміну, і тепер справа за політичною волею української сторони. За її словами, нині триває обговорення правової формули цього обміну.

19 квітня президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому вдалося в перебігу телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним увечері 18 квітня узгодити попередній алгоритм звільнення Надії Савченко. За словами президента, рішення українського суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

18 квітня суд у Києві виніс вирок у 14 років позбавлення волі за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом і участю у війні проти України, двом російським спецпризначенцям Єрофеєву й Александрову. Їхній захист відтак заявив, що не буде оскаржувати вироку. Їх вважають головними претендентами на обмін на Савченко.

Надію Савченко, що перебуває за ґратами в Росії з липня 2014 року й засуджена там до 22 років позбавлення волі, вже давно вимагають негайно звільнити і Україна, і міжнародна спільнота. Порошенко повідомляв, що Путін обіцяв звільнити Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, колишнього військовослужбовця Збройних сил, штурмана бойового вертольота (її іноді помилково називають «льотчицею»), після винесення їй вироку. Президент України також пропонував обміняти її на двох російських військовослужбовців, узятих у полон у бою проти українських військ на сході України.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму і грошового штрафу, обвинувативши в пособництві в убивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, що нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, і в замаху на вбивство їхнього оператора, а також у незаконному перетині російського кордону.

XS
SM
MD
LG