Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк: Генпрокуратура припинила розслідування проти Пшонки і Якименка через розшук


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України припинила досудове слідство щодо колишнього голови СБУ Олександра Якименка й колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки у зв’язку з оголошенням їх у розшук. Про це Радіо Свобода повідомив начальник управляння спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк.

«У нашому управлінні розслідується щодо двох – це Пшонка і Якименко. Розслідування дійсно зупинене у зв’язку з розшуком, як це передбачено статтею 280 Кримінального процесуального кодексу України. Ми змушені це робити, тому що законодавець в КПК визначив строк розслідувань – тільки рік з моменту повідомлення про підозру, якщо справу не зупиняти, то строки слідства вийдуть – і необхідно буде закривати безпідставно», – сказав він.

Разом з тим Горбатюк зауважив, що у справах за фактами тих злочинів, які інкримінують вказаним особам, розслідування триває.

«Потрібно чекати розшуку, тому що для процедури заочного засудження потрібно оголошення в міжнародний розшук, а Інтерпол відмовив в оголошені в міжнародний розшук по Якименку і Пшонці. Ми відправили лист, щоб пояснити позиції, які необхідно надати. Тому що немає чіткої мотивації, там є посилання на пункт про те, що вбачаються ознаки політичних переслідувань. Ми направили лист з тим, щоб нам пояснили: які необхідні від нас дії, щоб переконати Інтерпол в тому, що тут немає політичних переслідувань. На сьогодні відповіді ще немає», – повідомив він.

«Відновлення розслідування – коли їх затримають або коли підстави для заочного засудження змінилися б і вже не було б прив’язки до міжнародного розшуку, однак Верховна Рада ці зміни не підтримала», – додав Горбатюк.

Раніше сьогодні агенція «Українські новини» повідомила, що Генеральна прокуратура припинила розслідування кримінальних проваджень щодо колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки, екс-першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, екс-глави Служби безпеки України Олександра Якименка, а також проти колишнього глави Національного банку України Ігоря Соркіна. За даними агенції, розслідування проти екс-чиновників припинено у зв’язку з їх розшуком.

Віктор Пшонка зник із Києва 22 лютого. За останніми даними, він перебуває Росії.

Пшонці інкримінують заволодіння упродовж 2010–2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на зведення нової будівлі Генеральної прокуратури України.

Крім того, його підозрюють в організації умисних вбивств під час проведення масових заходів на майдані Незалежності в Києві у період з листопада по лютий 2013–2014 року (частина 2 статті 115 Кримінального кодексу); зловживання владою або службовим становищем (частина 2 статті 364); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (частиною 4 статті 368); зловживання впливом (частина 3 статті 369-2).

Відповідно до реєстру МВС, Пшонку оголосили в Україні в розшук за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем).

У квітні минулого року керівник Головного слідчого управління Служби безпеки України Василь Вовк повідомив, що Служба безпеки України підозрює колишнього голову спецслужби Олександра Якименка у «фінансуванні тероризму».

XS
SM
MD
LG