Доступність посилання

ТОП новини

Посольство України просить МЗС Росії сприяти достроковому звільненню Костенка – адвокат


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Посольство України в Росії направило ноту до російського Міністерства закордонних справ через відмову в умовно-достроковому звільненні кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка і закликало сприяти «уважному розгляду» апеляції в цьому питанні. Про це повідомив адвокат кримчанина Дмитро Сотников.

«Посольство просить посприяти в уважному розгляді в Кіровському обласному суді у відповідності до законодавства Російської Федерації апеляційної скарги Дмитра Сотникова на постанову Кірово-Чепецького районного суду Кіровської області від 13 квітня 2016 року в частині можливості застосування умовно-дострокового звільнення громадянина України Олександра Костенка і звільнення його від відбування покарання умовно-достроково», – мовиться в документі, копію якого адвокат розмістив на своїй сторінці у Facebook.

У листі українського посольства наведені факти, які можуть бути підставою для умовно-дострокового звільнення Олександра Костенка. Зокрема, в ньому зазначено, що в рішенні суду від 13 квітня йдеться про оголошення стягнення кримчанину в колонії, але не вказані причини. Стягнення оголошене за те, що Костенко не привітався зі співробітником колонії, додали в посольстві. Як мовиться в листі, наявність такого стягнення не може бути перешкодою для рішення про умовно-дострокове звільнення.

Крім того, зазначено в листі, Олександр Костенко має серйозні проблеми зі здоров’ям. Також наголошується, що в ув’язненого зник батько, його мати пережила два інсульти, на утриманні є малолітня дитина.

Олександра Костенка в анексованому Росією Криму засудили до 4 років і 2 місяців ув’язнення. У кінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму змінила термін, залишивши 3 роки і 6 місяців.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року під час протестів у Києві Костенко завдав тілесних ушкоджень співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу зберігав за місцем проживання нарізну зброю.

Костенко не визнає своєї провини.

XS
SM
MD
LG