Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект щодо порядку надання згоди на посмертне донорство


Верховна Рада підтримала законопроект, яким пропонується запровадження порядку надання прижиттєвої згоди на посмертне донорство.

За ухвалення законопроекту №2386а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині» проголосували 243 народних депутати.

Документом також передбачається удосконалити чинні та встановити нові принципи, умови і порядок застосування трансплантації, надати право на здійснення діяльності з трансплантації закладам охорони здоров’я та науковим установам усіх форм власності (на даний час таку діяльність можуть здійснювати лише державні та комунальні заклади охорони здоров’я).

У пояснювальній записці зазначається, що розробці проекту закону сприяв високий рівень смертності серед осіб, які могли б вижити за умов трансплантації органів від померлих донорів.

Автори документа зазначають,що вже сьогодні у розвинених країнах світу трансплантація стала стандартом лікування багатьох патологій, а за прогнозами експертів у середині третього тисячоліття 50% хірургічних операцій будуть пов’язані з пересадкою органів людини.

За попередніми підрахунками, зауважують ініціатори законопроекту, в Україні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на 1 мільйон населення, що становить близько 3 тисячі донорів, які могли б врятувати життя 10 тисячам хворим.

XS
SM
MD
LG