Доступність посилання

ТОП новини

Андрухович про Донбас: від референдуму ми нікуди не дінемося


Юрій Андрухович
Юрій Андрухович

Український письменник Юрій Андрухович вважає, що проблему Донбасу потрібно вирішувати на референдумі, результати якого мали б визначати подальші дії української влади.

При цьому він визнає: його заява про те, що Криму й Донбасові потрібно дати можливість відокремитися, була надто радикальною, і зараз він свою думку частково змінив.

«Це було сформульовано радикально і категорично. Є страшенно багато нюансів, один із них полягає у тому, що достатньо багато жителів Донбасу впали жертвами боротьби за Україну. Тому, напевно, не можна просто сформулювати – гей, усі, емігруйте сюди. Це не таке легке для вирішення питання, і, мені здається, без якогось прозорого, чесного, проведеного під контролем усіх міжнародних інституцій опитування чи референдуму ми нікуди не дінемося», – зазначив Андрухович.

Попри це, письменник сумнівається, що люди на Донбасі за роки правування сепаратистів стали більш проукраїнськими.

На його думку, референдум чи опитування потрібно проводити і після того, коли вдасться звільнити нині неконтрольовані території Донбасу.

«Якщо українські Збройні сили визволяють міста і їх там усі зустрічають з квітами і дякують їм, а я в цю картину не вірю, але припустімо, що вона така, все одно варто провести це опитування, щоб мати на руках ось цей факт: люди, ви схотіли бути з Україною, ось стільки вас. Але я боюся, що результати цього опитування не будуть оптимістичними для нас», – вважає письменник.

У 2010 році в інтерв’ю агенції УНІАН письменник Юрій Андрухович заявив, що Кримові й Донбасу потрібно дати можливість відокремитися. Тоді Андрухович вважав, що ці території політично є частиною російської нації, а місцевому населенню Україна чужа, нецікава і байдужа.

XS
SM
MD
LG