Доступність посилання

ТОП новини

Кандидат на командувача НАТО в Європі виступив за надання Україні летальних озброєнь


Кертіс Скапарротті
Кертіс Скапарротті

Кандидат на чільні військові командні посади США й НАТО в Європі виступив за те, щоб США надали Україні також летальні озброєння, щоб протистояти силам Росії й підтримуваним нею сепаратистам у частині сходу України.

При цьому генерал армії США Кертіс Скапарротті на слуханні в комітеті у справах силових структур Сенату США додав, що серед зброї, необхідної, на його думку, Україні для захисту свого суверенітету, є також протитанкові ракетні комплекси Javelin, здатні вражати добре захищені цілі.

Крім того, Скапарротті, що є кандидатом на посади головнокомандувача об’єднаних сил НАТО в Європі і командувача військ США в Європі, підтримує оголошені раніше плани постійної дислокації в Європі додаткової танкової бригадної тактичної групи військ США, щоб протистояти агресивним діям Росії.

Також він висловився за те, щоб дислокувати в Середземному морі авіаносець США, щоб цим дати «стратегічний сигнал» Росії, а також Іранові.

У США багато політичних і військових діячів виступають за надання Україні летальної зброї. Зокрема, нинішній головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі і командувач військ США в Європі генерал Філіп Брідлав, який ближчим часом завершує роботу на цих посадах і якого має замінити Кертіс Скапарротті, теж рекомендував владі США не обмежуватися лише нелетальною військовою допомогою Україні.

В оборонному бюджеті США на 2016 рік передбачене надання 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні, з того 50 мільйонів може бути використано на оборонні озброєння. Навесні 2016 року США ще збільшили суму коштів на військову допомогу Україні. Але йдеться лише про дозвіл президентові США надавати Україні оборонні озброєння, а не про вимогу до нього.

Президент США Барак Обама заявляє, що виступає за політичне, а не воєнне вирішення конфлікту на сході України. Його адміністрація наразі відмовляється надавати Україні зброю летальної дії. Щоправда, при цьому у Вашингтоні щоразу наголошують, що це рішення не остаточне і може бути змінене в разі ескалації агресії Росії.

Досі США надавали Україні тільки військову допомогу несмертельної дії: бронежилети, медичне постачання, системи радіозв’язку, прилади нічного бачення, контрбатарейні радари, транспортні засоби тощо.

Американські переносні протитанкові ракетні комплекси «Джевелін» (Javelin) діють за принципом самонаведення і здатні ефективно вражати сучасні танки й іншу броньовану техніку, бункери тощо. Перевагою комплексу є відсутність потреби здійснювати наведення протягом польоту ракети і здатність вражати ціль згори, де бронетехніка менш захищена. Недоліками є велика вага комплексу (понад 20 кілограмів, і для його перенесення потрібні двоє бійців), неможливість відкоригувати курс ракети після пуску, а також висока ціна (майже 250 тисяч доларів за багаторазову прицільно-пускову установку, майже 100 тисяч доларів за кожну ракету в пусковому контейнері).

XS
SM
MD
LG