Доступність посилання

ТОП новини

У Єревані протестували проти приїзду голови МЗС Росії Лаврова


21 квітня в столиці Вірменії Єревані активісти провели пікет проти візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Учасники акції пройшли ходою від площі Свободи в Єревані до посольства Росії, де відбулися сутички з поліцією.

Активісти звинуватили Лаврова у тому, що він привіз «антивірменський» мирний план врегулювання конфлікту довкола Нагірного Карабаху. Вони також зажадали припинити продаж російської зброї Азербайджану.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров прибув напередодні до Єревана, де сьогодні, як очікується, обговорить з керівниками Вірменії двосторонні відносини і врегулювання ситуації в Нагірному Карабасі. На сьогодні запланована зустріч Лаврова з його вірменським колегою Едвардом Налбандяном.

13 квітня у центрі Єревана вже відбувалися акції протесту проти російської політики в Нагірному Карабасі.

Ситуація в Нагірному Карабасі різко загострилася в ніч на 2 квітня. Почалися бойові дії із застосуванням артилерії, танків й авіації. В ООН через два дні після боїв повідомили, що жертвами збройного протистояння стали понад 30 людей, ще понад 200 були поранені.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану підтримку.

XS
SM
MD
LG