Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розглядає питання запровадження санкцій щодо лідерів Македонії – ЗМІ


Європейський союз розглядає питання запровадження санкцій щодо лідерів Македонії через невиконання угоди за посередництва ЄС. Як повідомляють західні ЗМІ, амністія посадовців, запідозрених в корупції та інші порушення з боку уряду можуть загрожувати політикам забороною на в’їзд до ЄС та заморожуванням фінансових активів.

«Ми вкрай стурбовані недалекоглядністю нинішнього уряду. ЄС готовий розглянути питання про санкції щодо політиків, які блокують вирішення кризи. Македонія рухається в бік міжнародної ізоляції», – сказав один з чиновників ЄС, слова якого цитує Reuters.

Видання Financial Times та Wall Street Journal також на своїх шпальтах пишуть про високу ймовірність покарання Македонії через санкції.

Один з європейських дипломатів повідомив Financial Times, що в разі збереження амністії для чиновників, підозрюваних в корупційних зловживаннях і за відсутності реформ виборчого законодавства, керівництво ЄС розглядатиме варіант відкликання своєї рекомендації від 2009 року для Македонії щодо початку офіційних переговорів про вступ до Євросоюзу.

Якщо ситуація в Скоп’є не покращиться, Брюссель, ймовірно, відкличе і запрошення македонських лідерів взяти участь у важливій зустрічі країн НАТО і Балкан, запланованій на липень, зауважує Financial Times. Видання не виключає можливої заборони на поїздки для ЄС для провідних членів правлячої партії Македонії.

Напередодні у Відні скасували плановані кризові переговори за участю лідерів ЄС після того, як у них відмовилася брати участь провідна опозиційна партія.

Водночас у четвер в Македонії тривали багатотисячні демонстрації на підтримку опозиції у столиці Скоп’є та інших містах. Ці протести спалахнули після рішення президента Джорґе Іванова амністувати 56 політиків і посадовців, звинувачених у корупції.

Єврокомісар, відповідальний за переговори про розширення ЄС, Йоганнес Ган і троє членів Європарламенту попередили, що будуть змушені вжити «подальших заходів» щодо влади Македонії.

XS
SM
MD
LG