Доступність посилання

ТОП новини

Данилюку за директорство в офшорах загрожує до 8 тисяч гривень штрафу – антикорупціонери


Міністр фінансів України Олександр Данилюк, який перебував на державній службі й одночасно був директором декількох офшорних компаній, може понести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу і конфіскації доходів, отриманих від сумісництва, заявили Радіо Свобода юристи-антикорупціонери.

«Українське законодавство про сумісництво доволі жорстко передбачає адміністративну відповідальність – штраф разом із конфіскацією доходів, отриманих від сумісництва», – заявила Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції».

За її словами, адміністративний протокол про такі порушення мають скласти посадові особи СБУ і Національної поліції.

Статтею 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушнику загрожує стягнення у вигляді штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зазначив аналітик Transparency International Україна Євген Черняк.

«Порушнику загрожує стягнення у вигляді штрафу (від 5100 до 8500 гривень) та, що цікаво, конфіскації доходу, отриманого від такої діяльності. Якщо пан Данилюк, будучи посадовцем, отримав дохід за управління певними компаніями як директор, такий дохід, як покарання, має бути зарахований до державного бюджету. Щоправда, наявність таких доходів має бути встановлена в ході перевірки компетентними службами», – каже він.

Голова люстраційного комітету Олександра Дрік також нагадала, що для осіб, які претендують на зайняття державних посад передбачена спецперевірка. «Або спецперевірка не проводилась/проводилась формально, або хтось умисно закрив очі, або він збрехав в своїй біографії/декларації», – зазначила вона.

Новопризначений міністр фінансів України Олександр Данилюк і досі є директором кіпрських компаній Rurik Real Estate Investment Ltd і Hogsmill Investment Ltd, які в свою чергу засновані офшором з Кайманових островів Rurik Real Estate Investment Limited. Про це свідчать виписки з офіційного реєстру компаній Кіпру, які міністру передали журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший») на засіданні уряду 20 квітня.

Наступного дня Данилюк на своїй сторінці у мережі Facebook вибачився перед суспільством, визнав, що дійсно є директором трьох офшорних фірм, і заявив, що вносить зміни до своєї декларації.

В Україні, відповідно до закону «Про запобігання корупції», діє заборона для посадовців на керівництво компаніями як в Україні, так і за кордоном. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вже доручив правоохоронним органам розібратися зі звинуваченнями на адресу міністра фінансів Олександра Данилюка про наявність у нього офшорних компаній.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG