Доступність посилання

ТОП новини

США не блокуватимуть ведення іноземними банками і компаніями бізнесу з Іраном – Керрі


Держсекретар США Джон Керрі зустрічається з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом в Нью-Йорку, 22 квітня 2016 року
Держсекретар США Джон Керрі зустрічається з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом в Нью-Йорку, 22 квітня 2016 року

Держсекретар США Джон Керрі запевнив іноземні банки тапідприємства, що Сполучені Штати не будуть блокувати ведення їхнього бізнесу з Іраном в рамках досягнутої минулоріч історичної ядерної угоди з Тегераном.

«Сполучені Штати не стояють і не будуть стояти на шляху ведення бізнесу з Іраном після того, як ядерна угода вступила в силу», – сказав Керрі .

За його словами, важливо прояснити невизначеність серед представників бізнесу за межами США щодо інвестування в Ірані, оскільки іранський уряд скаржився, що не отримує повної економічної вигоди від підписаної торік у липні зі світовими лідерами ядерної угоди.

«Для іноземних банків тепер з'явилася можливість вести бізнес з Іраном. На жаль, у деяких іноземних банків, здається, є певна плутанина, і ми хочемо спробувати прояснити для них ситуацію», – додав держсекретар, який мав напередодні зустріч з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом в Нью-Йорку.

Банки, які мають 55 мільярдів доларів в заморожених іранських активах, тепер можуть вільно вести справи з Іраном, додав Керрі. За його словами, багато з цих банків були стурбовані поверненням своїх коштів, навіть зі вступом в силу угоди. За словами держсекретаря США, Іран отримав лише 3 мільярди доларів з 55-ти планованих розморожених активів через те, що банки «перестраховуються».

Якщо у банків є питання про санкції, збережені щодо програми створення балістичних ракет, то вони про це «повинні просто запитати», зауважив Керрі.

Він переконаний, що Тегерану необхідно також вжити додаткових заходів, щоб заохотити до інвестицій іноземні підприємства, наприклад, за рахунок модернізації банківської системи.

У свою чергу Мохаммад Джавад Заріф зазначив, що сподівається на позитивний ефект від запевнень Керрі. Він додав, що «Іран дотримує свою частину угоди» і закликав США зробити більше для усунення перешкод для банківського сектора. Це, на його думку, необхідно, щоб підприємства відчували себе комфортно, інвестуючи в Іран.

Керрі також додав, що ще залишаються деякі «серйозні розбіжності» з Іраном щодо реалізації угоди і вони мають бути предметом «подальшого обговорення».

Цього тижня Керрі та Заріф зустрічалися двічі з приводу полегшення санкцій щодо Ірану.

Попри запевнення Керрі, деякі західні компанії, як і раніше, заявляють про перестороги у веденні бізнесу з Іраном через можливі зв’язки іранських компаній з особами, які досі перебувають в «чорному списку» санкцій США.

Так, впливовий в Ірані Корпус вартових Ісламської революції є у списку санкцій США, і як припускають експерти, має значні ділові інтереси та зв'язки в Ірані. Це може стати стримуючим фактором для іноземців, які не в змозі перевірити контактів підприємств із «вартовими», що відомі на Заході також як «Революційна гвардія».

XS
SM
MD
LG