Доступність посилання

ТОП новини

Українці у Ватикані подякували понтифіку за гуманітарну акцію


У католицьких церквах Європи 24 квітня збирали кошти для гуманітарних потреб України з ініціативи папи Римського Франциска. Під час недільної меси у Ватикані громада українців подякувала понтифіку за акцію солідарності.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, коли з-поміж багатотисячного натовпу почулись гасла українців на площі Святого Петра, папа на автомобілі посмішкою і піднятою рукою привітавгрупу у національних строях і з синьо-жовтими прапорами. Люди у відповідь підняли напис з плакатом: «Дякуємо за надію мирного майбутнього для української молоді!».

Цієї неділі папа Франциск провів службу для молоді у Ватикані, на яку з’їхалися десятки тисяч підлітків з нагоди Ювілейного року милосердя.

Майже всі єпископства в Італії підтримали заклик папи провести збір коштів для потерпілих через бойові дії українців. Разом з римо-католиками до акції долучилися і парафії Української греко-католицької церкви, що об’єднують 130 громад і близько 13 тисяч вірян на Апеннінах.

Зібрані кошти священики передають у місцеві єпископства, а звідти гроші надходять у папську раду Cor Unum, відповідальну за гуманітарні фонди Святого престолу. До зібраної суми папа Франциск має додати і кошти від себе, повідомили у папській раді.

Вже сьогодні до Києва прибуває секретар цієї ради, aрхієпископ Джамп’єтро Даль Тозо. Протягом триденного візиту він координуватиме розподіл коштів для потерпілих. Окрім офіційних зустрічей з релігійними та політичними діячами України, чільний представник Ватикану має зустрітися і з переселенцями з окупованих територій.

Католицький часопис Avvenire сьогодні написав, що недільна благодійна акція свідчить про солідарність понтифіка та Римо-католицької церкви із Україною, яка страждає. Також видання зауважило, що гуманітарна криза в Україні нині найменш фінансована урядами іноземних країн.

3 квітня папа Римський Франциск оголосив про свою ініціативу 24 квітня зібрати по католицьких парафіях Європи гуманітарні кошти для потреб потерпілих через бойові дії українців.

Українське МЗС сьогодні висловило вдячність папі Франциску за загальноєвропейську гуманітарну ініціативу щодо збору коштів.

XS
SM
MD
LG