Доступність посилання

ТОП новини

Санкції щодо Росії мають бути збережені до повного виконання Москвою Мінських угод – Обама і Меркель


Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель на спільній прес-конференції в палаці Херренхаузен у Ганновері, 24 квітня 2016 року
Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель на спільній прес-конференції в палаці Херренхаузен у Ганновері, 24 квітня 2016 року

Президент США Барак Обама повідомив, що він разом із канцлером Німеччини Анґелою Меркель мають єдину позицію щодо санкцій проти Росії через її політику стосовно України: санкції можуть бути зняті тільки тоді, коли Москва повністю виконає умови Мінських угод. Про це Обама сказав 24 квітня на прес-конференції в Ганновері після зустрічі з Меркель в рамках його 6-денної закордонної поїздки.

«Санкції щодо Росії можуть і повинні бути скасовані тільки, якщо Росія повністю виконає свої зобов'язання в рамках Мінських угод», – сказав Обама.

У свою чергу, Меркель заявила що угода про припинення вогню на сході України не була стабільною і вони разом з американським президентом обговорили шляхи реалізації мирних угод від лютого 2015 року.

«Ми досі не маємо стабільного припинення вогню, і ми повинні просувати політичний процес. Ми детально обговорили необхідні подальші кроки», – сказала Меркель.

Виступаючи на прес-конференції, Обама також закликав протиборчі сторони в Сирії повернутися до мирних переговорів.

«Я розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним на початку минулого тижня, щоб спробувати переконатися, що ми могли б відновити припинення військових дій», – додав Обама.

Раніше цього ж дня він заявив, що територія, контрольована екстремістським угрупованням «Ісламська держава», може скоротитися, і радикальних ісламістів реально вигнати з їхніх базових міст Мосул в Іраку та Ракка в Сирії. Обама також сказав, що було б помилкою для Сполучених Штатів, Великої Британії або інших західних держав використовувати сухопутні війська, щоб повалити президента Сирії Башара Асада, що є союзником Кремля.

Обама прибув до Німеччини напередодні для просування нової торговельної угоди з країнами Євросоюзу та участі у саміті з ключовими європейськими лідерами 25 квітня.

У Білому домі повідомили, що на саміті за участю Анґели Меркель, лідерів Франції, Великобританії та Італії йтиметься про зусилля щодо боротьби з тероризмом після нападів в Парижі і Брюсселі, про бойові дії проти угруповання «Ісламська держава» в Іраку та Сирії, кризу біженців у ЄС та ситуацію в Лівії.

Візит до Німеччини – це остання зупинка в шестиденному закордонному турне Барака Обами, під час якого він прагнув зміцнити зв’язки із союзниками США задля боротьби з бойовиками-ісламістами, припинення агресії Росії щодо України, а також стимулювання міжнародної торгівлі.

XS
SM
MD
LG