Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко каже, що домовився із Путіним про алгоритм та терміни звільнення Савченко


Президент України Петро Порошенко повідомив, що домовився із президентом Росії Володимиром Путіним про алгоритм та терміни звільнення утримуваної в Росії української громадянки, народного депутата Надії Савченко. Про це він повідомив у неділю в інтерв’ю українським телеканалам, не вказавши конкретно про який алгоритм і час звільнення ідеться.

«Ми отримали світло в кінці тунелю: було домовлено про алгоритм вирішення цієї проблеми, було домовлено про попередній термін. Я про ці терміни розповів і мамі, і сестрі (Савченко – ред.), і тим моїм представникам, які займаються координацією цих дій», – сказав Порошенко.

Він додав, що літак з Надією Савченко може приземлитися на українській землі через декілька тижнів.

«У мене є тверда надія, що президентський літак разом з моїми представниками протягом декількох тижнів поверне Надію в Україну. Думаю, що для мене особисто і для багатьох українців це буде велике свято», – сказав Порошенко.

Раніше сьогодні один з адвокатів Надії Савченко Марк Фейгін заявив, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня. Він зазначив, що на понеділок, 25 квітня, за проханням Савченко має відбутися її зустріч з адвокатами, під час якої вона окреслить подальші плани.

19 квітня президент Петро Порошенко після телефонної розмови з Надією Савченко повідомив, що українка погодилася тимчасово припинити своє голодування. Того ж дня президент висловив сподівання, що йому вдалося в перебігу телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним 18 квітня узгодити попередній алгоритм звільнення Надії Савченко. Рішення українського суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, на думку Порошенка, «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів. Українка і сторона захисту відкидають всі звинувачення.

XS
SM
MD
LG