Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС Вірменії назвали заяву Ердогана у день пам’яті жертв геноциду вірмен невдалим проявом заперечення


Заступник міністра закордонних справ Вірменії Шаварш Кочарян
Заступник міністра закордонних справ Вірменії Шаварш Кочарян

Заступник міністра закордонних справ Вірменії Шаварш Кочарян назвав недільну заяву президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана у День пам’яті жертв геноциду вірмен 1915 року в Османській імперії невдалим проявом заперечення.

«Туреччина продовжує докладати зусиль до того, щоб поставити на одну площину жертв війни та тих людей, які стали жертвами геноциду, спланованого і здійсненого на державному рівні. Позиція заперечення Туреччини ще більше збільшує розрив між вірменським і турецьким народами, а найкращий спосіб його усунення – стати перед лицем історії і покаятися», – сказав Кочарян.

На думку дипломата, заява Ердогана від 24 квітня є спробою покласти відповідальність за геноцид вірмен, здійснений владою Османської Туреччини, на самих же вірмен.

У неділю президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав не політизувати спільну історію турків та вірмен. У зверненні, яке зачитав глава Вірменської церкви в Туреччині, Ердоган засудив тих, хто «прагне ненависницькими та ворожими заявами віддалити одне від одного два сусідні народи». Турецький лідер назвав події 1915-1923 років в Османській імперії «спільним болем» Туреччини та Вірменії.

Вірмени стверджують, що близько півтора мільйона людей були вбиті в Османській імперії під час насильства, яке спалахнуло у 1915 році. Багато країн підтримують Вірменію у визнання тієї різанини геноцидом.

Туреччина, яка є наступницею Османської імперії, відкидає звинувачення в геноциді 1915-1923 років. Анкара стверджує, що від 300 до 500 тисяч вірмен і таке ж число турків загинули в громадянській війні, коли вірмени повстали проти османських правителів і підтримали вторгнення російських військ.

XS
SM
MD
LG