Доступність посилання

ТОП новини

У Кривому Розі на місці пам’ятника Леніну, де тривають розкопки старої церкви, виявили артефакти – археологи


У Кривому Розі, на місці колишнього пам’ятника Леніну, де тривають розкопки церкви, виявили артефакти. Про це Радіо Свобода повідомив заступник директора Криворізького історико – краєзнавчого музею, археолог Олександр Мельник.

За його словами, на місці розкопок дослідники знайшли, зокрема, монети Російської імперії, одна з яких 1878 року, а також фрагменти речей церковного вжитку, зокрема, розбиту лампадку з червоного скла та ручку від бронзової купелі.

Як зазначив Олександр Мальник, найважливіших знахідок археологи очікують під час розкопок всередині церкви, припускають, що там можуть бути церковні старожитності. Хоча відомо, каже археолог, що головну святиню храму – ікону Святого Миколая Чудотворця в коштовному окладі – радянська влада ще у 20-і роки минулого століття під приводом боротьби з голодом з церкви вилучила й, імовірно, переплавила.

«Розкопки тривають усього тиждень, ми працюємо «знадвору» храму. Головних знахідок чекаємо під час роботи всередині храму, там буде більше шансів на якісь цікаві знахідки. Фотографій самого храму, перспективної, на якій би можна було його розгледіти, не збереглось, є тільки фото, де церква на дальньому плані. Ініціатив щодо відродження церкви не було, вже затверджений план реконструкції цієї площі, вже завезені матеріали для ремонтних робіт і наші дослідження, як нам кажуть, гальмують процес, адже до 1 серпня реконструкція цієї площі має бути здійснена», – сказав Радіо Свобода Олександр Мельник.

Як поінформував фахівець, мури старої церкви досить товсті – понад півтора метри, зроблені з вапняку місцевого видобутку.

Як зазначив Олександр Мельник, планується «візуалізація» контурів храму на площі – його викладуть червоним гранітом, а розкриту частину церкви, де наразі тривають розкопки, збираються музеїфікувати.

Планується, що згодом на місці колишнього пам’ятника Леніна – а це вівтарна частина старого храму – встановлять скульптуру Святого Миколи Чудотворця.

Минулого тижня стало відомо, що в Кривому Розі, на місці знесеного пам’ятника Леніну, місцеві музейники виявили залишки старої церкви. Коли на місці пам’ятника розпочали роботи з реконструкції, комунальники зняли асфальті верхній шар землі, фахівці – музейники помітили залишки церкви й взялись за розкопки.

За словами музейників, на цьому місці колись перший кам’яний храм Кривого Рогу, збудований у ХІХ столітті на честь Святого Миколи Чудотворця. З настанням радянської влади церква була демонтована, від неї лишився тільки фундамент.

У 2014 році в Кривому Розі було повалено пам’ятник Леніну в Центрально – Міському районі міста. Міліція тоді порушила кримінальне провадження за статтею «умисне пошкодження чужого майна», санкція якої передбачає позбавлення волі строком до 3 років. Про встановлення винних не повідомлялось.

XS
SM
MD
LG