Доступність посилання

ТОП новини

Депутата Європарламенту шість годин тримали на білоруському кордоні – ЗМІ


Ребекка Гармс
Ребекка Гармс

Депутат Європарламенту Ребекка Гармс змушена була чекати на митному контролі в Мінську 6 годин, перш ніж її пропустили прикордонники, – повідомляє у понеділок інформаційне агентство БелаПАН.

Гармс прямувала на міжнародну конференцію «Чорнобиль +30», яка пройшла відбувалася квітня в Мінську під егідою товариства «Зелена мережа» і Білоруської партії «Зелені» за підтримки київського відділення Фонду Генріха Бьолля (Німеччина), Всесвітньої асоціації вітро-енергетики і Європейської партії зелених.

Своє затримання Гармс, яка відкрито критикує політику Кремля в ЄС, пов'язує з тим, що її прізвище внесене до списків нев'їзних на територію Росії з політичних мотивів, і пояснює це співпрацею прикордонних служб Росії і Білорусі.

Ребекка Гармс виступила на конференції «Чорнобиль+30» на запрошення Білоруської партії «Зелені».

«Ми не знаємо, де відбудеться наступна аварія, – сказала депутат. – Я працюю з ядерними ризиками в ЄС, і на моїй сторінці є дослідження болгарського експерта, де йдеться про те, що в ЄС після 2006 року ми досить близькі до наступної катастрофи на АЕС, вона може бути і у Франції, і в Німеччині. Що ми можемо зробити, так це вийти з ядерного циклу».

На її думку, це особливо актуально саме зараз, у зв'язку з тим що терористи роблять своєю мішенню атомні електростанції в Європі. «Саме тому АЕС – це бомби уповільненої дії», – вважає Гармс. На думку німецької депутатки Європарламенту, чорнобильський досвід – хороший привід покінчити з атомною енергетикою. «Чорнобиль вплинув на енергетику Німеччини: вона остаточно змінилася і стала «зеленою». І якщо ми говоримо про німецький досвід, то економіка відновлюваної енергії є значно кращою, ніж економіка ядерної енергетики», – заявила депутат.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

XS
SM
MD
LG