Доступність посилання

ТОП новини

«Нескорені Чорнобилем»: у Черкасах ушанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС


У Черкасах на честь пожежників, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відкрили пам’ятник «Нескорені Чорнобилем». Захід приурочили до 30-тих роковин Чорнобильської трагедії.

Монумент встановили на території аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Звідти 30 років тому, 6 червня 1986-го, 250 пожежників об’єднаного загону протипожежної служби Черкаської області вирушили до Чорнобильської зони ліквідовувати наслідки аварії на АЕС.

Черкаські ветерани-чорнобильці ініціювали встановлення пам’ятного знаку до 30-тих роковин аварії. Монумент спорудили силами особового складу аварійно-рятувального загону разом із черкаськими архітекторами. «Нескорені Чорнобилем» – це гранітна брила із мармуровою каскою на верхівці, яку обрамлює лавровий вінок із титану, стилізований під язики полум’я.

Пам’ятний знак урочисто відкривали ліквідатори. Потому його освятив митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Крім того, біля монументу ветерани пожежної охорони заклали «Капсулу часу» – посланням від чорнобильців до рятувальників, які за двадцять років прийдуть ушанувати 50-ті роковини аварії на ЧАЕС.

Профінансували виготовлення пам’ятного знаку місцеві меценати.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

XS
SM
MD
LG