Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського біосферного заповідника


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Як повідомляє прес-служба президента України, новостворений заповідник розташований на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Загальна площа заповідника – 227 тисяч гектарів.

Створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника стало першим важливим кроком до відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок техногенної катастрофи, додають в Адміністрації президента України.

У травні минулого року на той час глава Мінекології Ігор Шевченко заявив, що «підписав документ на створення Чорнобильського біосферного заповідника». За його словами, тільки найближча зона, приблизно в десять кілометрів (навколо ЧАЕС. – ред.), залишиться зоною відчуження, решта території буде перетворена в біосферний заповідник.

Чорнобильська катастрофа призвела до одного з найбільших викидів радіації – значно потужнішого за той, що був після вибуху атомної бомби в Хіросімі. Це призвело до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо.

За офіційною статистикою, станом на 1 січня 2016 року в Україні налічується 1 мільйон 961 тисяч 904 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

XS
SM
MD
LG