Доступність посилання

ТОП новини

Черкащани пам’ятною ходою вшанували героїв Чорнобиля


Кілька сотень черкащан взяли участь у пам’ятній ході до 30-тих роковин Чорнобильської аварії.

Ліквідатори, родичі загиблих рятувальників із їхніми портретами у руках, міські та обласні чиновники, школярі, курсанти Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв

Чорнобиля та нинішні рятувальники під супровід оркестру пройшли від Театральної площі до Соборного скверу.

Там біля пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії відбувся мітинг-реквієм та молебень за участю духовенства різних конфесій.

Після цього загиблих від наслідків аварії на ЧАЕС ушанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку.

У понеділок, 25 квітня, у Черкасах відкрили монумент «Нескорені Чорнобилем» та заклали біля нього «Капсулу часу» – послання від чорнобильців рятувальникам, які за двадцять років ушановуватимуть 50-ті роковини аварії на ЧАЕС.

Чорнобильська катастрофа призвела до одного з найбільших викидів радіації – значно потужнішого за той, що був після вибуху атомної бомби в Хіросімі. Це призвело до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо.

За офіційною статистикою, станом на 1 січня 2016 року в Україні налічується 1 мільйон 961 тисяч 904 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

XS
SM
MD
LG