Доступність посилання

ТОП новини

Уряд має забезпечити фінансування потреб чорнобильців попри кризу – президент


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Український уряд і в умовах кризи має знаходити з державного бюджету кошти для задоволення потреб постраждалих унаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, заявляє президент України Петро Порошенко.

«Вважаю, що уряд у цих складних умовах економічної кризи, що виникла через російську агресію, має знайти на потреби чорнобильців максимум можливого з бюджету – після задоволення потреб на оборону і безпеку», – сказав Порошенко під час відвідування ЧАЕС у 30-і роковини з дня аварії.

За словами президента, чорнобильська катастрофа поставила на порядок денний багато проблем у сфері безпеки, інженерно-технологічних, екологічних і медичних завдань.

Він зазначив, що позбулися своїх помешкань понад 115 тисяч жителів Прип’яті, Чорнобиля, селищ і сіл 30-кілометрової зони відчуження. «Радіонуклідами було забруднено 2300 населених пунктів, на території яких проживало близько двох з половиною мільйонів чоловік. Важко усвідомити, але в 10-кілометрову зону, напевно, вже ніколи не повернуться люди. Медицина і статистика не можуть встановити точної кількості жертв, але прямі й опосередковані людські втрати, кількість померлих або таких, що стали інвалідами, вимірюється сотнями тисяч», – сказав Порошенко.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

XS
SM
MD
LG