Доступність посилання

ТОП новини

У Херсоні відкрили пам’ятник жертвам Чорнобильської катастрофи


У Херсоні у 30-ту річницю аварії на ЧАЕС відкрили пам'ятник жертвам Чорнобильської катастрофи
У Херсоні у 30-ту річницю аварії на ЧАЕС відкрили пам'ятник жертвам Чорнобильської катастрофи

У Херсоні відкрили пам’ятник жертвам Чорнобильської катастрофи, монумент встановлений в парку «Херсонська фортеця».

Як розповів автор скульптури, херсонський архітектор В’ячеслав Громихін, задум спорудити пам’ятник жертвам трагедії на Чорнобильській АЕС у вигляді двох пар рук, що тримають земну кулю, виник у нього під впливом подій, що відбуваються в Україні протягом останніх двох років.

«Ми усі мали можливість переконатися, наскільки крихкими виявилися мир і спокій. Я хочу, щоб люди усвідомили: майбутнє нашої планети багато в чому залежить від них. Тому потрібно оберігати Землю від «мирного атома», від воєн, від екологічних катастроф...», – сказав автор монумента.

Постамент скульптури зроблений у вигляді знаку, що позначає радіацію.

Як розповів, виступаючи на відкритті монумента, керівник Херсонської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Ігор Попов, зараз в області живуть 2064 ліквідатора аварії на ЧАЕС.

«Коли ми у 1998 році проводили звірку, ця цифра була іншою – 3200 людей. Більшість тих, хто вибув з нашої організації, вибули в зв’язку зі смертю», – сказав Попов.

Чорнобильська катастрофа призвела до одного з найбільших викидів радіації – значно потужнішого за той, що був після вибуху атомної бомби в Хіросімі. Це призвело до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо.

За офіційною статистикою, станом на 1 січня 2016 року в Україні налічується 1 мільйон 961 тисяч 904 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

XS
SM
MD
LG