Доступність посилання

ТОП новини

Офшор друга Путіна пов'язаний зі справою Магнітського – OCCRP


Розслідування «панамських документів» встановило, що викрадені у Hermitage Capital гроші дісталися фірмі друга Путіна, віолончеліста Ролдугіна

Настоящее время

Офшорна компанія віолончеліста і друга російського президента Володимира Путіна Сергія Ролдугіна здійснювала операції з фірмами, залученими до виведення грошей з Росії за шахрайською схемою повернення ПДВ. Розслідуванням цієї схеми займався юрист Сергій Магнітський, який помер в російській в’язниці, йдеться в публікації OCCRP, що займається дослідженням «панамських документів».

Згідно з вивченими авторами розслідування документами, в схемі брали участь кілька компаній, одна з яких одноосібно належала Ролдугіну.

У травні 2008 року компанія Ролдугіна International Media Overseas продала акції «Роснефти» фірмі Delco Networks SA, зареєстрованій на Багамських Віргінських островах, на суму близько 800 тисяч доларів.

Гроші, імовірно призначені для цієї угоди, надійшли в лютому 2008 року на рахунки Delco Networks SA від британської Roberta Transit, а тій – від фірми Vanterey Union Inc. У свою чергу Vanterey Union Inc отримала гроші від двох молдовських організацій – Bunico-Impex SRL і Elenast-Con SRL. Ці фірми розпоряджалися грошима, вкраденими у Hermitage Capital за допомогою схеми повернення ПДВ.

Журналісти припускають, що компанія Delco Networks SA, яка уклала з фірмою Ролдугіна угоду, – лише частина великої офшорної мережі з відмивання грошей, яку використовував як російський уряд, так і численні злочинні угруповання. У мережі беруть участь фірми і банки Росії, Молдови, Великобританії, Латвії та кількох офшорних країн.

Одна молдовська компанія зареєстрована за адресою, де розташована напівзруйнована будівля, друга формально розташовується в багатоквартирному панельному будинку в Кишиневі, відзначається в розслідуванні.

Інша компаній в ланцюжку, Roberta Transit, отримувала гроші від ще як мінімум трьох організацій, задіяних у відмиванні викрадених у Hermitage Capital грошей. Roberta Transit – дуже примітна фірма. Її номінальні власники – дві офшорних компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, брали участь в сумнівних схемах торгівлі зброєю і медикаментами.

Частина грошей, які пройшли через молдовські Bunico-Impex SRL і Elenast-Con SRL, були в результаті інвестовані в покупку елітної нерухомості в самому центрі району Уолл-стріт в Нью-Йорку. Зараз на ці квартири накладено арешт.

Молдовські фірми також були пов'язані з найбільшим шахрайством в історії Молдови, коли з трьох банків країни викрали мільярд доларів. Інформація про цю справу призвела до найбільших з 1990-х роках акцій протесту в Кишиневі, на вулиці виходили до ста тисяч осіб.

На початку березня Центр з дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP) спільно з кількома виданнями опублікував результати розслідування на основі масштабного витоку даних панамської юридичної фірми Mossack Fonseca & Co.

У публікаціях наведені дані про офшори 12 світових лідерів, сотень чиновників і відомих людей з усього світу. Великий матеріал присвячений близькому колу Путіна.


Один з його друзів – «хранитель» – віолончеліст Сергій Ролдугін, як вказується в розслідуванні, через якого пройшли не менше 2 мільярдів доларів.

Президент Росії Володимир Путін підкреслив, що Сергій Ролдугін – його друг і він пишається цією дружбою. Пізніше, під час «прямої лінії», російський лідер розповів, що віолончеліст витрачає всі гроші на придбання музичних інструментів.

Загалом у «панамських документах» згадуються чотири фірми, які так чи інакше мають стосунок до Росії. Вони зареєстровані в офшорах і, як стверджують автори розслідування, пов'язані з банком «Росія» і деякими близькими знайомими президента Росії. Передбачається, що саме від цих структур Ролдугін отримував гроші, зароблені «сумнівними угодами» з акціями російських компаній (наприклад, «Роснафти» і «Газпрому»), і переводив їх в офшори. Учасниками угод називають бізнесменів Аркадія і Романа Ротенбергів, Юрія Ковальчука (голова банку «Росія») та інших.

Як приклади таких «сумнівних угод» наводиться договір про купівлю акцій «Роснафти» компанією Ролдугіна. «Роснафта» одразу ж розриває договір про купівлю, виплачує штраф (750 тисяч доларів), який переводиться в офшор.

Очільник відділу податків і аудиту компанії Firestone Duncan Сергій Магнітський 16 листопада 2009 помер в російському СІЗО «Матроська тиша» у віці 37 років. Офіційна причина смерті – серцево-судинна недостатність. Родичі юриста стверджують, що в СІЗО йому не надавали необхідної медичної допомоги, били і тримали в поганих умовах. Слідчі звинувачували Магнітського в ухилянні від сплати податків на 5,4 мільярдад рублів фондом Hermitage Capital, який належав фінансисту Вільяму Браудеру.

За версією самого фонду, арешт був пов'язаний з тим, що Магнітський розкрив схему виведення грошей з Росії, яку використовували колишній начальник московської податкової №28 Ольга Степанова та ще дві екс-чиновниці податкової служби: Ольга Царьова і Олена Анісімова.

Магнітський стверджував, що вони причетні до розкрадання 5,4 мільярда бюджетних коштів за схемою відшкодування податків. США ухвалили спеціальний акт, що вводить санкції проти фігурантів «списку Магнітського». Цей документ став одним із приводів для погіршення стосунків між Росією і Америкою.

Оригінал матеріалу на сайті спецпроекту «Настоящее время»

На цю ж тему:

04.04.2016
Гроші Путіна на далеких берегах (розслідування)

Розслідування OCCRP: в схемі з відмивання грошей могли брати участь знайомі Путіна. Реакції Кремля досі немає далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG