Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про вибори на окупованій частині Донбасу за 3 місяці не зрушили з місця – Безсмертний


Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

На переговорах політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську 28 квітня в режимі відеоконференції не вдалося домовитись про умови проведення виборів на окупованих проросійськими сепаратистами територіях Донбасу. Як заявив в коментарі Радіо Свобода представник України у політичній підгрупі Роман Безсмертний, перемовини з стороною сепаратистів у цьому питанні залишились на тому ж рівні, що й 3 місяці тому.

«Три години ми молотили виборчі модальності. Ми наполягаємо на нашій позиції, яка стосується і ролі політичних партій, і адміністрування від ЦВК, і голосування тимчасово переміщених осіб, і відновлення відповідного інформаційного поля. Ми залишаємося на своїй позиції, і наші опоненти не рухаються в сторону, нам не вдається знайти компроміс. Таким чином ситуація виглядає такою, якою вона була приблизно три місяці тому. Чому я кажу три місяці? Тому що Париж був певною міткою для просування і дещо змінив погляди сторін на перебіг подій», – сказав Роман Безсмертний.

Як підтвердив Безсмертний, сьогоднішні переговори були для нього останні у якості представника України у «мінському форматі».

Раніше сьогодні Роман Безсмертний повідомив, що покидає посаду представника України у політичній підгрупі в Мінську. Замість нього до складу групи увійде Ольга Айвазовська.

Безсмертний у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі займався питаннями, пов’язаними з умовами проведення виборів на окупованих проросійськими сепаратистами територіях Луганської та Донецької областей.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014-2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

XS
SM
MD
LG